Keukenkruiden

Verse kruiden zijn helemaal in! Het kopje thee met verse munt is bijna niet meer weg te denken. En wacht dacht u van een pastasaus bereid met verse kruiden zoals basilicum? Talloze gerecht smaken veel beter met verse kruiden. De kruidenplanten kunnen natuurlijk in de volle grond, maar zijn ook uitstekend te houden in potten en bakken. Alleen of met elkaar in een pot. Het kan allemaal. Ook leuk om cadeau te geven aan iemand die gek is op koken.

In de keuken kunt u uitgebreid improviseren met kruiden in al hun vormen. Kruiden openen nieuwe smaakwerelden in de keuken. Verse kruiden worden verkozen boven de gedroogde producten in potjes vanwege de intensere smaak.

Puur Aroma kruiden zijn op Biologische wijze geteeld. Bij ieder kruid staan een aantal handige suggesties, wetenswaardigheden en toepassingen. Extra informatie en heerlijke recepten zijn te vinden op de website vanĀ Puur Aroma.

Keukenkruiden

Een selectie van de belangrijkste kruiden in een kruidentuin:

  • Basilicum
  • Bieslook
  • Bonenkruid
  • Munt
  • Citroenmelisse
  • Dragon
  • Echte marjolein
  • Kerrieplant
  • Laurier
  • Lavas
  • Rozemarijn
  • Salie
  • Tijm
  • Veldzuring
  • Wilde marjolein

Om ten volle te kunnen genieten van kruiden, is het aanbevolen de zonnige plaats
in uw tuin voor de kruiden uit te kiezen. Indien dit niet mogelijk is en er
slechts een halve dag zon ter beschikking is, kunt u beter kiezen voor kruidensoorten met grote bladeren.

Een goede bodemkwaliteit is belangrijk voor het weelderig groeien van kruiden. Hark in het vroege voorjaar of in de herfst wat organische mest door de bovenlaag van de grond, daarna kan er geplant worden. Begin mei is het juiste tijdstip voor het planten van de meeste kruidensoorten. Om een zure bodem weer in evenwicht te brengen is het vaak nodig veel kalk te gebruiken. Een grote hoeveelheid kalk heeft wel een positieve uitwerking op de groei, maar het bevorderd de smaak van veel kruiden niet.

Groenblijvende kruiden kunt u het gehele jaar door oogsten, ook bij vorst. Om tijdens de winter van meerdere verse kruiden te kunnen genieten, kunt u deze tijdig afsnijden en invriezen of voor de eerste vorst de kruid in huis halen. Een correcte oogst spoort de plant aan meer vertakkingen en bladeren te vormen. Hierdoor wordt ook de bloemvorming onderdrukt, waardoor de plant zijn krachten kan gebruiken voor bladvorming. Alles wat zacht is aan het kruid kan gebruikt worden voor consumptie.